Wie een onderhoudslijstje voor zijn auto maakt, zet het profiel van de banden meestal niet bovenaan. Toch speelt de profieldiepte een belangrijke rol in de prestatie van je banden en dus van je rijveiligheid. In deze blog vertellen we je wat de minimale profieldiepte moet zijn en hoe je deze het beste kunt meten.
Waarom je band voldoende profieldiepte moet hebben
Dankzij de groeven in het profiel voeren je banden tijdens een regenbui voldoende water af. Dit zorgt voor een betere grip op een nat wegdek. Ter illustratie geven we je het volgende voorbeeld. Stel je rijdt met 125 kilometer per uur over een nat wegdek. Op je velgen liggen zomerbanden die een profieldiepte van 4 mm hebben. Dan maakt nog maar 11% van de banden contact met de weg. Hoe slechter je profiel, hoe minder grip je hebt, waardoor je remweg langer wordt. In het ergste geval treedt er aquaplaning op. Zorg dus dat je banden voldoende profiel hebben als je veilig wilt rijden. Dit geldt des te meer als je in de winter een gladde of besneeuwde weg op gaat.
De minimale profieldiepte voor banden
Je banden moeten minimaal een profieldiepte van 1,6 mm hebben. Dit geldt voor zomerbanden én winterbanden. Daarnaast is deze regel van toepassing voor de banden van je auto, aanhanger en caravan. Hebben je banden minder profiel, dan riskeer je een boete van € 150 voor één ondeugdelijke band. Dit bedrag loopt op naar € 500 als alle vier de autobanden te weinig profiel hebben. Let op: deze bedragen zijn exclusief administratiekosten.
Nieuwe zomerbanden worden geleverd met een gemiddelde profieldiepte van 7,5 mm. Partijen als de ANWB en AutoRai adviseren om een zomerband te vervangen zodra het profiel nog maar 2 mm diep is. AutoWeek gaat nog een stap verder en raadt een bandenwissel aan bij een profieldiepte van 3 mm. Een winterband die uit de fabriek rolt, heeft gemiddeld 9 mm aan profieldiepte. De ANWB raadt aan om een nieuwe winterband te monteren zodra de profieldiepte 4 mm is.
Zo meet je de profieldiepte van je autoband:
- Parkeer je auto op een egale ondergrond.
- Draai de voorwielen helemaal naar links en daarna naar rechts, zodat je het loopvlak van de band goed kunt zien.
- Druk per band op verschillende plekken een profieldieptemeter in een van de hoofdgroeven die op het midden van de band zitten.
Op het schermpje kun je aflezen of de band nog voldoende profiel heeft. Profieldieptemeters geven de meest betrouwbare uitslag. Ze zijn zowel digitaal als analoog verkrijgbaar. Heb je geen meter? Steek dan een euromunt in de groef van je zomerband. De gouden rand is ongeveer 3 mm hoog. Als deze zichtbaar is, moet je de band vervangen. Bij winterbanden gebruik je hiervoor een munt van 2 euro. Hiervan is de gouden rand ongeveer 4 mm hoog. Een andere methode is het gebruik van een professionele digitale of eenvoudige plastic schuifmaat. Tot slot kun je ook een stokje gebruiken en met een stift markeren tot hoever deze in de groef verdwijnt, waarna je met een liniaal de gepeilde diepte opmeet.
De nummer 1 elektrische pomp voor autobanden
Als je graag zelf je autobanden onderhoudt, controleer je natuurlijk ook regelmatig de luchtdruk. Dit kun je het beste doen met de Donrox Ride A922. Geeft de digitale display aan dat de bandenspanning te laag is? Dan pomp je de luchtdruk met één druk op de knop moeiteloos naar de juiste waarde. Hierdoor rij je weer veilig, maar ook duurzaam. Dankzij de juiste spanning heb je immers minder rolweerstand en slijten de banden minder snel. Dankzij een krachtige, USB-oplaadbare batterij kun je je banden overal en altijd moeiteloos oppompen.
Meer blogs over autobanden
Op onze site vind je nog meer weetjes over (auto-)banden. We hebben onder meer een artikel geschreven waarin het verschil tussen zomer- en winterbanden uitgelicht wordt. Ook geven we je advies over hoe je zelf je autobanden op kunt pompen.